Handbal

Handbal is een teamsport waarbij spelers de bal in een doel proberen te gooien om zo punten te scoren en de wedstrijd te winnen. Het doel is vergelijkbaar met dat van een voetbal of hockeywedstrijd en het wordt doorgaans in een zaal gespeeld. Vroeger was dit echter gewoon op een veld, maar dit wordt tegenwoordig bijna niet meer gedaan. Een handbalteam bestaat uit zeven spelers waarvan één speler als keeper fungeert. Een handbalwedstrijd duurt 60 minuten en is ingedeeld in twee speelhelften van elk 30 minuten. Voor de jongere spelers is dit minder zoals 50, 40 of 30 minuten in totaal. De bal mag met elk lichaamsdeel gespeeld worden, behalve met de benen en voeten.

Belangrijke regels binnen handbal

Je mag de bal niet langer dan drie aaneengesloten seconden vasthouden, anders wordt er gefloten voor een overtreding. Ook mag je slechts drie stappen met de bal, waarna je hem moet stuiteren als je nogmaals drie stappen wil zetten. Hierna moet je de bal spelen, anders wordt het als een overtreding gezien. De bal mag zo vaak gestuiterd worden als je maar wil, ongeacht of je aan het lopen bent of dat je stil staat.

Handbal is leuk voor jong en oud

Handbal wordt niet alleen gespeeld door volwassen en jongeren, maar zelfs door de allerkleinsten. Zo zijn er zelfs speciale ballen voor kinderen onder de 8 jaar, zodat deze ook al kunnen oefenen. Er worden veel verschillende ballen gebruikt voor aparte leeftijdsgroepen, waarvan de grootste bal een omtrek tot maximaal 60cm heeft en 475 gram mag wegen. Door dit onderscheid wordt het voor iedereen leuk om te leren, waardoor handbal ook voor de kleintjes onder ons een leuke sport is.

Terug naar overzicht