Judo

Judo is rond 1882 bedacht in Japan als manier van zelfverdediging. Bij judo mag er geen gebruik worden gemaakt van stoten of trappen, maar mag de tegenstander enkel verslagen worden door middel van worpen. Judo is al geruime tijd een Olympische sport en iemand die de sport beoefent wordt een judoka genoemd. De sport is ontworpen om een tegenstander uit te schakelen zonder deze onnodig pijn te doen of zelfs letsel toe te brengen. Het is oorspronkelijk ontworpen zodat iemand die niet erg krachtig is toch zijn tegenstander kan uitschakelen, echter blijkt in de praktijk dat kracht wel degelijk verschil maakt.

Judo kan door iedereen worden geleerd

Een judoka kan zich omhoog werken door examens af te leggen en zo een graag te stijgen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is zwart niet de hoogst mogelijke haalbare kleur bij judo. Na de eerste 6 graden welke elk een andere kleur hebben krijgt iemand een zwarte band. Dit wordt ook wel de 1e dan genoemd. Vanaf de 6e dan krijgt iemand een rood met wit gestreepte band en de 9e en 10e dan kenmerken zich aan een rode band. Er zijn slechts 19 mensen over de gehele wereld die ooit de 10e dan gehaald hebben.

Judo is een sport die oorspronkelijk dus bedoeld is voor iedereen, ook mensen die niet zo sterk zijn. Veel van deze elementen zijn nog te herkennen en judo kan dan ook prima door iedereen worden gevolgd, ongeacht gewicht, leeftijd of geslacht. De sport is inmiddels uitgegroeid tot Olympische sport en is dan ook wereldwijd bekend.

Meer over Judo op de Judo info site

Terug naar overzicht