Triatlon

Een triatlon is een combinatie van drie sporten die achtereenvolgend in het zelfde evenement worden uitgevoerd. De meest voorkomende versie van een triatlon bevat zwemmen, wielrennen en hardlopen als de drie onderdelen. Hierdoor worden er dus drie verschillende disciplines gecombineerd tot één evenement dat een extreme tol eist op je uithoudingsvermogen. Een triatlon lopen doe je dan ook niet zomaar, maar vergt zeer veel training en vooral doorzettingsvermogen om een triatlon te kunnen lopen.

Hoe ziet een triatlon er uit?

Doorgaans begint een standaard triatlon in het water, waarbij je 1500 meter moet zwemmen totdat je bij het volgende onderdeel aan komt. Hier staat een fiets klaar waarmee je 40 kilometer moet wielrennen. Wanneer de 40 kilometer wielrennen erop zitten is het tijd voor het laatste onderdeel, namelijk het hardlopen. De afstand bedraagt 10 kilometer en als je deze uitloopt dan heb je een standaard triatlon gelopen. Voor veel atleten is de oorspronkelijke triatlon de Ironman Hawaï, waarbij er 3,8 km word gezwommen, 180 kilometer wordt gefietst en 42,195 kilometer hard wordt gelopen.

Een triatlon is niet voor iedereen weggelegd

Doordat het zo enorm zwaar is, is het uitlopen van een triatlon geen gemakkelijke opgave. Het is dan ook aan te raden om een goede voorbereiding te nemen en er goed over na te denken of je het gaat halen. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd begint met trainen en zo goed mogelijk voorbereid aan de start verschijnt. Dit niet alleen om er voor te zorgen dat je de finish haalt, maar ook om blessures te voorkomen.

Terug naar overzicht