Voetbal

Een van de meest populaire, dan wel niet dé meest populaire balsport van Nederland: voetbal. Een voetbalteam bestaat uit 11 spelers, waarvan er onderscheid wordt gemaakt tussen de keeper, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Voetbal wordt, zoals de naam al zegt, met de voet gespeeld, maar je mag de bal met bijna elk lichaamsdeel spelen. Het enige wat wordt afgekeurd is om te spelen met de hand of arm. Voor een keeper geldt dit overigens niet, deze speelt juist voornamelijk met zijn handen. Het doel van het spel is simpel gezegd om de bal in het doel van de tegenstander te werken. Dit wordt ook wel een goal genoemd. Voor elke gescoorde goal krijg je één punt. Het team dat aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft, wint de wedstrijd.

Hoe ziet een voetbalwedstrijd er doorgaans uit?

Een wedstrijd bestaat uit twee helften die elke 45 minuten duren. Na de eerste helft is er een pauze van 15 minuten, waarna de tweede helft begint. Mocht er na 90 minuten spelen nog geen winnaar zijn en dit is wel nodig, bijvoorbeeld bij een knock-out fase, dan komt er een verlenging van 30 minuten. Deze bestaat uit twee helften van elk 15 minuten speeltijd. Mocht er na deze verlenging nog steeds geen winnaar zijn, dan worden er per team vijf strafschoppen genomen om de winnaar te bepalen.

Voetbal is er voor iedereen

Voetbal kan werkelijk door iedereen gespeeld worden. Je leeftijd of geslacht maken niets uit, echter wordt het vanaf een bepaalde leeftijd wellicht wat moeilijker om te spelen door de ouderdom. Veel verenigingen hebben teams voor de allerkleinsten vanaf een jaar of 5 tot teams speciaal voor de veteranen. Hier zijn dan ook allemaal verschillende competities voor in het leven geroepen, waardoor voetbal door iedereen met veel plezier gespeeld kan worden.

Meer over voetbal op Voetbal Max

Terug naar overzicht